Ευρετήριο Άρθρου
Δήμος Πρεσπών
Λίγα λόγια για το Δήμο Πρεσπών:
Ο Δήμος Πρεσπών βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στα σύνορα της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Φλώρινας και 55 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη της Καστοριάς. Η έκταση του Δήμου (συμπεριλαμβανομένων των λιμνών) είναι περίπου 520 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 1.560 μόνιμους κατοίκους. Ο Δήμος Πρεσπών αποτελεί τον μικρότερο Δήμο της ηπειρωτικής Ελλάδας και είναι επίσης ο πιο αραιοκατοικημένος Δήμος στην Ελλάδα με 3 άτομα / τ.χλμ. Σχεδόν το 81% της περιοχής του Δήμου περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Ο Δήμος Πρεσπών προέκυψε το 2011 από την συνένωση του Καποδιστριακού Δήμου Πρεσπών με την Κοινότητα Κρυσταλλοπηγής και αποτελείται από 16 Δημοτικά Διαμερίσματα και 20 Οικισμούς.
Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος συμμετέχει ενεργά και με μεγάλη επιτυχία σε αρκετά συγχρηματοδοτούμενα έργα INTERREG, όπως για παράδειγμα το έργο ‘PEEBPE’, το έργο ‘GREEN BOAT’, το έργο ‘TOURACT’, κ.α. Ειδικότερα για τα έργα ‘PEEBPE’ & ‘GREEN BOAT’, θα πρέπει να σημειωθεί πως επιλέχθηκαν από την Ε.Ε. και παρουσιάστηκαν ως Βέλτιστες Πρακτικές, στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εδαφικής Συνεργασίας που διεξήχθη στις 8 και 9 Μαΐου 2014 στη Θεσσαλονίκη.
Οι βασικές δραστηριότητες των επαγγελματικά ενεργών ατόμων στο Δήμο Πρεσπών είναι:
- ο πρωτογενής τομέας (61%): γεωργία και ιδιαίτερα τα φασόλια Πρεσπών, κτηνοτροφία αιγοπροβάτων, εκτροφή αγελάδων κρεοπαραγωγής, δασοκομία, αλιεία
- ο δευτερογενής τομέας (5%): μια μικρή συνεταιριστική εταιρία συσκευασίας φασολιών, κατασκευή
- ο τριτογενής τομέας (34%): κυρίως τουρισμός και παροχή δημόσιων υπηρεσιών, από 29 ξενώνες και ξενοδοχεία, 26 εστιατόρια και περισσότερες από 30 άλλες μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Τα όρια του Δήμου Πρεσπών βρίσκονται στο ελληνικό τμήμα της λεκάνης των Πρεσπών και περιλαμβάνουν επίσης τις υπο-λεκάνες της Κρυσταλλοπηγής. Η λεκάνη της Ελληνικής Πρέσπας αποτελείται από δύο τεκτονικές λίμνες μεγάλου υψομέτρου (850 μ.), τη Μικρή Πρέσπα και την Μεγάλη Πρέσπα, οι οποίες περιβάλλονται από βουνά με κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μ. Η Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα, εκτός από ένα μικρό τμήμα στα νότια το οποίο ανήκει στην Αλβανία. Τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται και οι 3 χώρες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να ανήκει στην πΓΔΜ.
Η περιοχή των Πρεσπών θεωρείται περιοχή διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από πολλές εθνικές, Ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις και Νόμους: Εθνικό Πάρκο Πρεσπών NATURA 2000/GR 1340001, GR1340003, GR1340009, GR1340010 SCI/SPA, Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας (Συνθήκη Ραμσάρ), Εθνικό Πάρκο Πρεσπών 28651/9.2.2009 και υποψήφια στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Τέλος, το μέγεθος του πλούτου της βιοποικιλότητας της περιοχής αποδεικνύεται από τα ακόλουθα ενδεικτικά μεγέθη: 272 είδη πουλιών, 60 είδη θηλαστικών, 1.800 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 172 πεταλούδες, 22 ερπετά και 11 αμφίβια.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Νότιο-ανατολική Ευρώπη και αποτελείται από 11 Σχολές που οργανώνονται σε 41 Τμήματα συμπεριλαμβανομένου ενός αυτοτελούς Τμήματος-Σχολής. Στο ΑΠΘ φοιτούν περισσότεροι από 75.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ το διδακτικό και ερευνητικό του προσωπικό ανέρχεται σε 2.000 μέλη. Στο ΑΠΘ, λειτουργούν 41 Προγράμματα Προπτυχιακών και 92 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε διάφορα τμήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και διατμηματικά, διαπανεπιστημιακά και διεθνή Προγράμματα. Επιπλέον, έχουν συναφθεί 23 συνεργασίες με αλλοδαπά ιδρύματα στο Πλαίσιο Προγραμμάτων Διδακτορικών Σπουδών που απευθύνονται σε Έλληνες και αλλοδαπούς υποψήφιους διδάκτορες και υλοποιούνται με συνεπίβλεψη.
Το ΑΠΘ κατατάσσεται στη 248η θέση μεταξύ 20.000 Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) σε παγκόσμιο επίπεδο, στη 99η θέση μεταξύ 6.000 ΑΕΙ στην Ευρώπη και 1ο μεταξύ των ΑΕΙ στην Ελλάδα (στοιχεία έτους 2017). Το ΑΠΘ έχει συνάψει διεθνείς επιστημονικές συμφωνίες με περισσότερα από 100 ΑΕΙ με χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου και με χώρες της Μαύρης Θάλασσας, της Κίνας, της Ρωσίας, των Η.Π.Α., του Καναδά, της Αυστραλίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης και Άπω Ανατολής. Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, το ΑΠΘ έχει συνάψει 1.500 διμερείς συμφωνίες με περίπου 600 ΑΕΙ, με στόχο την κινητικότητα των φοιτητών καθώς και του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού. Επιπροσθέτως, το ΑΠΘ υποστηρίζει την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως είναι τα προγράμματα Στρατηγικών Συμπράξεων και Συμμαχιών Γνώσης (Erasmus + KA2), τα προγράμματα Υποστήριξης για Μεταρρυθμίσεις Πολιτικής (Erasmus + KA3), τα προγράμματα JEAN MONNET και Horizon 2020 καθώς και λοιπά ερευνητικά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί η ενεργός συμμετοχή του ΑΠΘ στις συμπράξεις MID, BMU - MID, EMEA, EMMAG, HERMES, INTERWEAVE, MEDEA και PUEDES του Άξονα 2 του Προγράμματος ERASMUS MUNDUS.
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών είναι το αρχαιότερο τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Οργανώνεται σε τέσσερις Τομείς, ειδικότερα: Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος, Τομέας Γεωτεχνικής Μηχανικής, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών και Τομέας Μεταφορών και Διαχείρισης Έργων.
Το Εργαστήριο Υδραυλικής και Υδραυλικών Έργων είναι ένα από τα κύρια εργαστήρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Ακόμη, υπάρχουν άλλα τρία εργαστήρια (Εργαστήριο Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος και Εργαστήριο Θαλάσσιας Τεχνικής και Θαλασσίων Έργων) που υποστηρίζουν τις διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του προσωπικού που εργάζεται στο αντικείμενο των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος. Το Εργαστήριο Υδραυλικής και Υδραυλικών Έργων επικεντρώνεται σε βασική έρευνα (Μηχανική των Ρευστών, Υδραυλική) καθώς και σε εφαρμοσμένη έρευνα (Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, Υδρομετρία, Τεχνική των ποταμών, Υδροηλεκτρικά έργα, Κλιματική αλλαγή). Το Εργαστήριο έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε Εθνικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή ερευνητικά έργα και σε διάφορες δραστηριότητες των προγραμμάτων TEMPUS, ERASMUS/ ERASMUS-MUNDUS.
Ο Παναγιώτης Πρίνος, είναι Καθηγητής Υδραυλικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1979, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Υδραυλική, στην Υδρολογία και στην Παράκτια Δυναμική από το Πανεπιστήμιο Strathclyde του Ηνωμένου Βασιλείου το 1980 και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ottawa του Καναδά το 1984. Διατελεί Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών από το 2015 και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδραυλικής και Υδραυλικών Έργων από το 2010 μέχρι σήμερα. Είναι ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ στο υπόψη έργο. Είναι μέλος αρκετών Εθνικών και Διεθνών Συλλόγων, όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση, η Διεθνής Ένωση Υδραυλικής Μηχανικής και Έρευνας (IAHR) και η Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: (α) Σχεδιασμός δικτύων ύδρευσης, (β) Υδραυλική ανοικτών αγωγών, (γ) Τυρβώδεις ροές και μοντέλα τύρβης, (δ) Πειραματική υδραυλική και υπολογιστικές μέθοδοι, (ε) Φυσικοί κίνδυνοι, ακραία γεγονότα και διαχείριση διακινδύνευσης, και (στ) Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ακτές και στις παράκτιες κατασκευές.
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Πρίνος με την ερευνητική του ομάδα έχουν σημαντική επιστημονική και ερευνητική εμπειρία στο αντικείμενο της Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, μέλη της ερευνητικής ομάδας έχουν συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 Ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχουν συγγράψει περισσότερα από 3 βιβλία, 5 κεφάλαια βιβλίων, 50 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και περισσότερα από 200 άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια με κριτές.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "PROLETER" ΤΟΥ ΡΕΣΕΝ
Σύντομη Περιγραφή
Η Δημόσια Κοινοτική Επιχείρηση "Proleter" του Ρέσεν έχει την εξουσιοδότηση από το Δήμο του Ρέσεν για τα ακόλουθα:
- Υδροδότηση
- Συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης
- Καθαρισμός των λυμάτων στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού
- Διαλογή απορριμμάτων-αποβλήτων, μεταφόρτωση, μεταφορά και εκφόρτωσή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής
- Καθαρισμός και συντήρηση κοινόχρηστων χώρων
- Συντήρηση πάρκων και πράσινου
- Διαχείριση της αγοράς της πόλης
- Διαχείριση του νεκροταφείου της πόλης
- Διαχείριση της μονάδας κομποστοποίησης.
Η Δημόσια Κοινοτική Επιχείρηση "Proleter" του Ρέσεν απασχολεί συνολικά 87 μόνιμους υπαλλήλους και 3 εποχικούς υπαλλήλους.
Η Επιχείρηση διαθέτει τον ακόλουθο μηχανολογικό εξοπλισμό:
- 5 ειδικά ανυψωτικά οχήματα
- 2 ελκυστήρες
- 1 SUV
- 1 φορτωτή
- 2 ελαφριά φορτηγά
- 1 δεξαμενή
- 1 δεξαμενή λυμάτων
- 2 εκσκαφείς
- 1 μίνι εκσκαφέα.
Η πόλη του Ρέσεν και 19 χωριά τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό που εξυπηρετεί συνολικά 12.500 πολίτες μέσω 4.909 υδρομέτρων. Το συνολικό μήκος του δικτύου ύδρευσης ανέρχεται σε 106 χιλιόμετρα.
Η πόλη του Ρέσεν καθώς και 5 χωριά συνδέονται με το δίκτυο αποχέτευσης, εξυπηρετώντας συνολικά 9.918 πολίτες μέσω 3.087 συνδέσεων. Το συνολικό μήκος του αποχετευτικού δικτύου ανέρχεται σε 45 χιλιόμετρα.
Στον Δήμο του Ρέσεν συνολικά 15.799 πολίτες εξυπηρετούνται από την υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων.
Η μονάδα κομποστοποίησης έχει παραγωγική ικανότητα περίπου 1.600 κυβικών μέτρων οργανικού λιπάσματος το χρόνο.
ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ (FEEIT/UKIM)
University:
The Ss. Cyril and Methodius University in Skopje (UKIM) is the first state University in the Republic of North Macedonia, founded in 1949, initially with three faculties. At the moment, the University represents a functional community of 23 faculties, 5 research institutes, and 12 other scientific institutions as associate members. Its activities are stipulated by the Law on Higher Education and the Statute of the University.
The Ss. Cyril and Methodius University develops study programmes in all scientific fields – natural sciences and mathematics, technical and technological sciences, medical sciences and health, biotechnical sciences, social sciences, humanities and arts. Except for the faculties, the research work is also carried out in the independent research institutes as an integral part of the University.
Nowadays, the story of UKIM through figures is as follows: over 60,000 enrolled students from Republic of North Macedonia in undergraduate and postgraduate studies, as well as over 700 foreign students. The doctoral studies are realized within the School of Doctoral Studies, with a total of over 700 students. Over 3,100 teaching, research, associate, as well as administrative staff participate in the implementation of the teaching and scientific process at the faculties and institutes.
The University has produced around 150,000 graduated high-professional staff (with obtained Bachelor's degree); 10,000 candidates have obtained Master’s and Specialist's degree, and around 4,000 candidates have obtained the doctoral degree in all teaching and scientific fields.
Faculty:
A part of the Ss. Cyril and Methodius University, the Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies (FEEIT) is the most prestigious higher education institution in the country providing four years of undergraduate study in 7 study programs (power engineering and management, power systems, power automation and renewable energy sources, control system engineering and robotics, computer technologies, hardware engineering and electronics, telecommunication); Master full-time studies strongly oriented towards research, development and application, in cooperation with companies and universities worldwide organized in 19 study programs; and PhD studies in two study programs: Electrical engineering and information technologies and Metrology.
The Faculty achieves continued success in national and international scientific research. It strives for permanent technological innovation, quality and creativity in the student curricula, and it accomplishes continual education of professional, creative and entrepreneurial individuals, who work successfully in their professional fields, create new jobs, affirm new opportunities and discover new horizons.
Department:
The Department of Automation and Control System Engineering is a part of the Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies. It employs 3 professors, 3 assistant professors, and 4 teaching and research assistants, and covers modern fields such as cyber-physical systems and Industry 4.0 by presenting a number of courses dealing with modern control systems, robotics, industrial automation, artificial intelligence, etc., at the graduate, postgraduate, and doctoral levels at the Faculty.
The Department is also a regular and active contributor to the development of macedonian education and industry. Its members have engaged in and have completed many domestic and international scientific, research and application projects, as part of programmes such as FP7, Horizon 2020, IPA, Erasmus+, and many more European and worldwide initiatives.
Some of most significant results have been the development of SCADA for the hydro-system Zletovica, the implementation of a distributed control system for hydro-system Strezevo, the design of control and monitoring system for water distribution network in Probistip, revision and supervision of several international projects for the building and automation of new railway sections in the country, the design and production of robotic kits and programmable logic control kits for elementary schools and vocational high schools, and the development of cloud-based Europe-wide remote access infrastructure for education in microelectronics.